Víza do Japonska

Do Japonska nepotřebujeme turistická víza pro pobyt do tří měsíců.

Japonsko jsem navštěvoval celkem často a musím říci, že jsem se ještě nesetkal s žádnými problémy při vstupu anebo při imigračním pohovoru na letišti. Nejčastěji se mě pouze úředník zeptal na účel cesty a jak dlouho se zdržím. Ale také je mi známo, že imigrační úředníci jsou občas nekompromisní, a pokud navštěvujete Japonsko velmi často v krátké době po sobě, můžete být vystaveni určitým těžkostem v podobě dlouhých otázek. Je také nutné podotknout, že v minulosti došlo k odepření vstupu českým občanům zejména pro podezření, že budou dotyčné osoby v Japonsku pracovat nebo kvůli uvádění nepravdivých informací. Je proto ve Vašem zájmu poskytnut pravdivé informace. Mnoho lidí, kteří se zdržují v Japonsku na turistická víza, řeší jejich prodlužování po třech měsících krátkým výletem, většinou na pár dní do sousední Koreje. Není to nějak obtížné, ale nemáte 100% jistotu, že Vám při opakovaných návštěvách udělí další tři měsíce. Stává se, že pokud při rozhovoru neobhájíte dostatečně účel cesty, úředník Vám dá pouze razítko s jedním měsícem.


Dopis:

Dotaz: Do Japonska se chystám jako au-pair. Rodinu mám již zajištěnou, tedy i místo pobytu apod. Chtěla jsem se zeptat, zda nevíte (třeba zprostředkovaně), jestli je au-pair považována za běžné zaměstnání a potřebuji proto pracovní vízum, nebo zda stačí obyčejné. S rodinou jsme se navíc dohodli, že nejdřív přiletím do Japonska na zkušební dobu tří měsíců, mohla bych proto přijet i bez víza. Myslíte, že by s tím nebyl problém? Pokud bych se rozhodla zůstat, není nějaká možnost získání víza přímo v Japonsku? Stačí se při příjezdu prokázat otevřenou letenkou, je-li taková?

Odpověď: Au-pair se považuje za práci. Pracovní vízum není možné získat, pokud do Japonska přiletíte na normální turistické vízum. Otevřené letenky sice existují, ale zpravidla jsou velmi drahé. Navíc pokud nebudete mít pevný datum návratu zpět do ČR, budete mít jistě problémy už při samotném příletu. Pro více informací je nejlepší kontaktovat Japonskou ambasádu v Praze.




2 Komentáře *** Přidat Váš ↓

  1. Adéla Bartáková #
    1

    Dobrý den chtěla bych se zeptat pokud jedu do Japonska pracovat je nutné pracovní vízum ? Děkuji

  2. Banzragch Ganchimeg #
    2

    dobry den . ja sem z MONGOLSKO bydlim tady Czech rebuplic .mam zajiem do Japonsko na krátké době .mam trvaly pobyt do 2023.chtela s synom .musim požadat na vizum?



Přidejte komentář k tomuto článku